top of page
Gezicht.jpg

Wat is atopisch eczeem?

Eczeem is een medische term die verwijst naar de aanwezigheid op de aangedane huid van: roodheid, kloven en schilfering, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes, vochtafscheiding, korstjes, warmte en jeuk. Deze beschreven symptomen kunnen naast en na elkaar aanwezig zijn. Er bestaan vele vormen van eczeem, atopisch eczeem is dus slechts één daarvan. 

Komt atopisch eczeem veel voor?

In de geïndustrialiseerde landen krijgt 1 - 3 % van de volwassenen te maken met een vorm van eczeem.  Ongeveer 400.000 mensen in Nederland hebben last van deze huidaandoening. Het atopisch eczeem begint meestal gedurende de eerste 6 levensmaanden. Het eczeem kan een korte tijd aanwezig zijn maar kan ook een chronische klacht worden. 

Wat zou een oorzaak kunnen zijn?

De exacte oorzaak is onbekend. Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze immuunreactie waardoor ontstekingen in de huid ontstaan. Genetische factoren kunnen een rol spelen, dieet en leefstijl zijn van invloed en er worden relaties gelegd met andere onderliggende gezondheidsklachten zoals astma, prikkelbare darmsyndroom en auto immuunziekten. 

Wat ervaren mensen die een atopisch eczeem hebben? 

Naast belemmeringen op het sociale vlak door schaamtegevoel maar ook door het lichamelijke ongemak ervaren mensen met een atopisch eczeem vaak meer stress, hebben emotionele klachten en slapen ze vaak slechter. De verslechtering van de kwaliteit van leven als gevolg van slapeloosheid en emotionele stoornissen kan tot sociale isolatie en ernstige psychische klachten leiden.

bottom of page