top of page
Presentatie

Wat wordt onderzocht?

Het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is de werkzaamheid van de kruidenformule op de symptomen van het atopisch eczeem en op de stress die deze groep ervaart inzichtelijk te maken. Dat stress eczeemklachten verergert is wel duidelijk. Het is dan ook interessant om te onderzoeken of het kalmeren van deze stressfactor resultaat geeft op de huidklacht.

Het hoofdkruid in de formule is Radix Rehmanniae. Uit diverse studies blijkt dat dit kruid een effect heeft op het remmen van ontstekingen, op zwellingen, op jeuk, op de cortisol hormoon waarden en op de bloeddruk. In de formule samenstelling worden bepaalde acties van de kruiden onderling extra ondersteund, versterkt of juist geremd door de andere ingrediënten. En zo ontstaat een doelgerichte aanpak op de werking van het hoofdkruid én worden de kenmerken van het eczeem in brede zin behandeld. 

 

Met dit voorbeeld laten we zien hoe één kruid meerdere aspecten en symptomen van het eczeem beïnvloedt én waarom er gekozen is voor een formule. De combinatie die gevonden is in het behandelen van de stressfactor en de kenmerken van het eczeem maken dit onderzoek specifiek én voor deze doelgroep interessant.  

De mondslijmvliestest die in dit onderzoek wordt gebruikt kan het verband tussen de door stress verhoogde cortisol niveaus en het eczeem inzichtelijk maken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de 'Quality of life app' om te volgen hoe de deelnemer zich voelt.

Wat is er vernieuwend aan dit onderzoek?

Vooralsnog is de reguliere behandeling van eczeem gericht op het verzachten van de symptomen. De behandeling bestaat voornamelijk uit zalftherapie, zowel met neutrale zalven en crèmes als met hormoonzalven. Aanvullend daarop zijn er nog behandelmogelijkheden zoals lichttherapie en afweeronderdrukkende medicijnen.

In diverse studies is aangetoond dat eczeem erger wordt door stress en emotionele disbalans. Er komen dan hoge cortisol niveaus vrij die de huid, naast andere nadelige gezondheidsklachten,  schaden. Er wordt dan ook onderzocht in welke mate de samenstelling invloed heeft op het verlagen van stressniveaus in het lichaam en op het atopisch eczeem.

 

Meer modern wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de voor dit onderzoek gekozen kruidenformule draagt dan ook bij aan vernieuwde inzichten en kan een deur openen tot samenwerking met reguliere zorg. 

 

bottom of page